Scootmobiel kopen

Scootmobiel kopen

Mensen met een lichamelijke handicap zijn beperkt in hun bewegingen. Een scootmobiel kopen schept nieuwe mogelijkheden voor deze mensen, die vaak bijna niet  meer hun huis uit komen.  Een scootmobiel kopen geeft ze de mogelijkheid om weer ergens te komen. Het is een vervoermiddel met een comfortabele stoel op een gestroomlijnd chassis en 3, 4 of zelfs 5 wielen die door een accu worden aangedreven. Men kan zich hiermee op een eenvoudige en stijlvolle manier verplaatsen van de ene naar de ander plek. Het biedt ze de mogelijkheid om weer eens lekker naar buiten te gaan en onder de mensen te komen.

Afhankelijk van de verschillende wensen en behoeftes van de mensen, zijn er diverse soorten en modellen scootmobielen verkrijgbaar. Het is dan ook belangrijk dat men zich goed oriënteert voordat men tot een scootmobiel kopen overgaat.

Voordelen en beperkingen van scootmobielen

Voordat men een scootmobiel gaat kopen, zou men zich bewust moeten zijn van de voor- en nadelen. Dit inzicht helpt hen niet alleen om te beslissen of een scootmobiel goed voor ze is maar helpt ze ook om het juiste model te kiezen.

voordelen

Het belangrijkste voordeel van scootmobielen is dat ze mensen met een lichamelijke beperking helpen om zich te verplaatsen en weer de mogelijkheid bieden om op plaatsen te komen waar ze anders niet meer zouden kunnen komen. Rolstoelen bieden deze mogelijkheden ook maar scootmobielen hebben een paar voordelen.

Ten eerste ontbreekt bij veel mensen het uithoudingsvermogen om met de armen een handbewogen rolstoel te verplaatsen. Ten tweede zijn scootmobielen vaak minder duur dan elektrische rolstoelen. Ten derde biedt de draaibare stoel van een scootmobiel meer bewegingsvrijheid dan een rolstoel. Deze voordelen leiden ertoe dat men steeds meer mensen ziet rijden op een scootmobiel.

beperkingen

Hoewel scootmobielen talrijke voordelen hebben voor mensen met fysieke problemen, zijn  er ook een paar nadelen waar men zich bewust van moet zijn. Om een scootmobiel te kunnen gebruiken, moet men een bepaalde mobiliteit hebben om in en uit te kunnen stappen. Ook moet men goed rechtop kunnen blijven zitten, hetgeen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Daarnaast hebben scootmobielen een grotere draaicirkel dan rolstoelen, waardoor ze beperkter zijn voor het gebruik in kleine ruimtes. Hierdoor zijn scootmobielen niet voor iedereen geschikt.

Soorten vervoermiddelen en wetgeving

Een andere belangrijke stap in de voorbereiding is om op de hoogte te zijn van de verschillende vormen van vervoermiddelen en de wetgeving daaromheen. Door hiermee bekend te zijn, is het gemakkelijker om te kiezen.

Ten eerste zijn er de rolstoelen. Gebruikers duwen deze op eigen kracht vooruit met de armen of ze hebben een verzorger bij zich om te duwen. Daarnaast zijn er de elektrische rolstoelen. Hiermee mag men alleen op voetpaden rijden. Met scootmobielen daarentegen, mag men op het voetpad en op de weg rijden.

Functies van scootmobielen

Zodra mensen zich bewust zijn van de verschillende soorten vervoermiddelen en wat men er wettelijk mee mag, kunnen zij rekening houden met de verschillende functies die beschikbaar zijn bij scootmobielen. Er zijn tal van belangrijke functies om aandacht aan te besteden bij de aankoop van een scootmobiel. De keuze van de functies is afhankelijk van de behoeften en wensen van een koper.

wielen

Scootmobielen hebben 3, 4, of 5 wielen. Twee van de wielen zijn altijd achterwielen, en de rest zijn voorwielen. Drie wielen verkorten de draaicirkel van de scootmobiel, waardoor de gebruiker heel wendbaar is. Nadeel is dat ze niet erg stabiel zijn. Vier wielen zorgen voor een grotere stabiliteit van de scootmobiel, waardoor echter de wendbaarheid wel  een stuk minder is. Ook de beenruimte wordt hierdoor beperkt. De driewielige scooters kunnen worden uitgerust met twee extra stabiliserende wielen bevestigd langs het voorwiel. Dit zijn vijf-wiel modellen. Deze hebben de voordelen van zowel de 3- als de 4-wielers gecombineerd. Ze zijn heel wendbaar en erg stabiel. Daarnaast is er veel beenruimte, waardoor ze erg comfortabel zijn. De 5-wieler is de meest veilige scootmobiel.

Scootmobielen kunnen zowel voor- als achterwielaandrijving hebben. Voorwielaandrijving is meestal van toepassing bij de kleinere scootmobiel voor gebruik binnenshuis met een draagvermogen van 115 kg. Achterwielaandrijving ziet men voor gebruik zowel binnen als buiten met een draagvermogen tot 160 kg.  Sommige zware achterwiel aangedreven modellen hebben zelfs een draagvermogen van 225 kg.

bediening

De bediening van de meeste scootmobielen zit op het stuur. Deze is met de vingers en duimen te gebruiken. Voor linkshandige gebruikers kan dit omgedraaid worden. Indien nodig kan er ook voetbediening worden geïnstalleerd.

stoel

Een scootmobiel kan voorzien zijn van een kleine stoel met een gecapitonneerde rugleuning of een grotere stoel met een rugleuning en een hoofdsteun.

Het eerste type is meestal te vinden op de kleine en demontabele modellen en de laatste op scootmobielen voor langere afstanden. Ongeacht  het soort scootmobiel, draait de stoel meestal om de gebruiker te helpen met op- en afstappen. De meeste stoelen zijn ook in hoogte verstelbaar en kunnen voor- en achteruit worden geschoven.  Grotere stoelen hebben ook een verstelbare rugleuning en een verstelbare hoofdsteun.

stuurkolom

De meeste scootmobielen hebben een verstelbare stuurkolom. Bij sommige kleinere draagbare scootmobielen is de stuurkolom niet verstelbaar. Bij deze modellen is het belangrijk om te weten of die de voor u juiste positie staat.

accu

Scootmobielen gebruiken 12-volt accu’s om hun motoren aan te drijven. De looptijd van een scootmobiel is afhankelijk van de grootte van de accu. Dit wordt vermeld in ampère-uur. Een lichte scootmobiel heeft een bereik van bijvoorbeeld 12Ah en een grote luxe scootmobiel wel 75Ah.

remmen

Alle scootmobielen zijn voorzien van remmen. De rem wordt uitgeschakeld zodra de scootmobiel wordt opgeladen en treedt weer in werking zodra de gebruiker hem weer vastpakt. De scootmobiel heeft ook een hefboom die hem op neutraal zet, zodat de gebruiker hem ook kan duwen indien nodig.  Sommige grotere scootmobielen hebben ook een noodrem die de achterwielen stopt in het zeldzame geval dat het remsysteem faalt.

maat

De grootte van een scootmobiel een ook een belangrijke keuzefactor. Sommige mensen hebben liever een kleine demontabele scootmobiel die mee in de auto kan, terwijl anderen een grote luxe scootmobiel kiezen voor op de weg.

draagbare scootmobielen

Deze kleine demontabele modellen passen in de kofferbak van de meeste auto’s en zijn licht en draagbaar. Ze hebben meestal ook een lichtere accu en een beperkt bereik tot ca. 16 km. Ze gaan meestal op loopsnelheid. Het draagvermogen is minder, de stoel is kleiner en ze hebben minder schokabsorptie.

vaste scootmobielen

De vaste scootmobielen zijn groter en daardoor niet erg draagbaar.  Ze hebben een zwaardere accu en een bereik tot  soms wel 85 km. Hier is ook de mogelijkheid om op fietssnelheid te rijden. De vaste scootmobielen hebben meer draagvermogen en zijn uitermate geschikt voor zwaardere mensen. Ze beschikken over comfortabele stoelen  met meerdere instelmogelijkheden. Deze modellen zijn dan ook ideaal voor intensief gebruik.

Conclusie

Een scootmobiel kan een zeer lonende aankoop zijn, waardoor de eigenaar weer de mogelijkheid heeft om zich te verplaatsen waarheen hij of zij wil. Aangezien er heel veel kwaliteitsverschil is, is het belangrijk om u van tevoren goed te laten informeren. Voor vrijblijvende informatie belt u met Quingo tel. 0800-2020.